Sådan fungerer elektriske mountainbikes
Med en elektrisk mountainbike får du det bedste fra begge verdener; spændingen ved en offroad-cykel og motorens kraft til at opleve naturen til det yderste. Men udvalget af disse cykler er stort, og de har alle deres specifikke egenskaber og teknologi. Så hvilken skal man vælge, og hvordan får man cyklen til at fungere optimalt? Her besvarer vi spørgsmålene.
Cykeldesign - stel og geometri
Stellet på en offroad-cykel skal være robust og designet til offroad-cykling. Et aluminiums- eller kulfiberstel bruges ofte på disse modeller for at afbalancere vægt og holdbarhed på den bedste måde.
Et kulfiberstel er ekstra let takket være kulfiber som materiale og er de stel, der generelt er mest avancerede. Kulfiber er også et materiale, der er nemt at forme til specialfremstillede rammer, men som stadig er meget holdbart.
Mountainbikens geometri vil påvirke, hvordan cyklen føles at køre på. En geometri med en lang forgaffelvinkel og korte kædestag kan gøre cyklen mere stabil på nedkørsler og i teknisk udfordrende terræn, mens en mere oprejst kørestil er mere komfortabel og alsidig.
Motor
Når du vælger din elektriske mountainbike, er motorkapaciteten værd at tænke over. Antallet af Nm (Newtonmeter) bruges til at måle motorens drejningsmoment. Jo højere Nm, jo kraftigere er motoren, og jo lettere vil den klare stejle stigninger og udfordrende terræn. Antallet af Nm er et vigtigt mål for motorens ydeevne, og hvor effektivt den kan hjælpe dig på din rejse.
Hvor mange Nm en elektrisk mountainbike skal have, afhænger af flere faktorer, herunder dit specifikke brug og dine personlige præferencer. Generelt kan en elektrisk mountainbike have en motor med et drejningsmoment, der spænder fra 50 Nm til 100 Nm eller mere. Det afhænger i høj grad af, hvilken type cykling du har tænkt dig at udføre:
Cross Country (XC): Til XC-mountainbiking, som normalt involverer hurtige stigninger og mindre teknisk terræn, kan en motor på mellem 50 Nm og 70 Nm være tilstrækkelig.
Trail: Til mere udfordrende terræn, herunder teknisk udfordrende stier og stejle stigninger, bør du vælge en motor med et drejningsmoment på 70-90 Nm.
Enduro og downhill: Til aggressivt terræn og stejle nedkørsler kan en motor med 115 Nm være det rigtige valg, så den kan klare disse krævende forhold.
Husk, at din kropsvægt spiller en rolle i valget af motor. Tungere ryttere kan have gavn af en motor med højere drejningsmoment for at kunne klare stigninger og teknisk terræn.
Motorens placering spiller også en rolle for dens ydeevne. Hvis du placerer motoren i midten, kan den arbejde optimalt og med kontinuerlig drift, og du får også bedre balance med den, end hvis motoren er placeret foran eller bagpå.
Batteri
Hvor langt du kan køre med elektrisk assistance, afhænger i høj grad af batteriet. Større batterier giver dig større rækkevidde, men det påvirker cyklens samlede vægt. Her kan et litiumbatteri være en fordel, da det er relativt let og har en høj energitæthed (en af grundene til, at alle vores elcykler er udstyret med litiumbatterier).
Bremser
Mountainbikes kan udstyres med forskellige typer bremser: skivebremser, V-bremser og hydrauliske skivebremser. Især hydrauliske skivebremser med store skiver er velegnede til dem, der ønsker at køre mere aggressivt i terrænet, da de giver overlegen bremsekraft og varmeafledning til at klare længere nedkørsler og krævende forhold.
Støddæmpning
Mountainbikes har ofte enten affjedring foran eller både foran og bagpå, kendt som fuld affjedring. Dæmperne absorberer stød og giver en mere behagelig kørsel på ujævne overflader. Derfor vil du sandsynligvis også køre længere og få en sjovere og mere ergonomisk oplevelse fra sadlen.
Dæmpningen på din cykel er afgørende for din køreoplevelses smidighed og kontrol, især når du møder ujævnt terræn og stenede stier. Mange mountainbikes er udstyret med støddæmpere både foran og bagpå for at give maksimal dæmpning fra jorden.
Det er vigtigt at forstå, hvordan din affjedring fungerer, og justere den, så den passer til din vægt og den type terræn, du skal køre i. Eksperimentér med forskellige støddæmperindstillinger for at finde den, der giver dig den bedste balance mellem komfort og kontrol.
Husk at tjekke oliestanden og pakningerne på dine støddæmpere regelmæssigt for at sikre, at de fungerer optimalt.
Er du interesseret i vores mountainbikes?
Vedligeholdelse af mountainbikes for at opnå den bedste ydeevne
Ved at passe på din cykel sikrer du, at den fungerer optimalt og holder længere. Nogle komponenter er vigtigere end andre at give lidt ekstra pleje, som nævnt ovenfor bør olie og pakninger skiftes regelmæssigt på støddæmperne.
Bremser - Tjek dine bremser regelmæssigt, og sørg for, at de er i god stand. Hvis de er slidte, skal de udskiftes med det samme. Sørg også for, at bremseklodserne og -skiverne er rene og intakte.
Kæde og drivlinje - Smør og rengør kæden og drivlinjen regelmæssigt for at undgå slitage på kassetten. Hvis de er for slidte, bør de udskiftes.
Dæk og fælge - Tjek dine dæk og fælge regelmæssigt, og vær opmærksom på eventuelle skader, revner eller slitage. Sørg for, at dækkene er korrekt pumpet for at undgå risikoen for punkteringer.
Gear og gearskifte - Sørg for, at gearene fungerer korrekt. Juster og smør gearene efter behov, og tjek for slitage på gearkablerne.
Stellet - Undersøg og rengør stellet efter hver tur, og tjek for skader eller løse bolte.
Elektrisk system - Efterse de elektriske ledninger og stik med jævne mellemrum.
Beskyttelsesudstyr - Tjek din hjelm og andet beskyttelsesudstyr. Hvis du opdager slid eller skader, bør produktet udskiftes. Husk, at en hjelm kan have skjulte revner efter et fald.
Hold batteriet i form
Oplad batteriet til 60-80 %, ikke 100 %. Litiumbatterier bør ikke opbevares fuldt opladet, og de bør heller ikke opbevares med en lav batteriprocent. Det er meget vigtigt at vedligeholde batteriet mindst en gang om måneden og oplade det til 60-80% hver gang. Ellers er der risiko for at beskadige batteriet.
Hold også batterikontakterne rene og fri for snavs og korrosion.
Batteriet bruger strøm selv i hvile
Litiumbatterier har en proces, der konstant »kører rundt« for at holde sig i live. Denne proces »æder« strøm, og batteriprocenten falder derfor over tid. Når batteriprocenten er for lav, vil batteriet til sidst »spise« battericellerne for at holde sig i live. Det er det, der skader batteriet og fører til reduceret ydeevne og i sidste ende batterisvigt.
Dette gælder for alle litiumbatterier, og du bør bruge samme praksis for alle dine produkter med sådanne batterier. Telefoner og bærbare computere er nogle eksempler på andre produkter, der bruger litiumbatterier.
Hvor meget batteriprocenten falder over tid, afhænger af temperaturen, hvor det opbevares, så undgå at opbevare batteriet et for koldt sted. Batteriet bør heller ikke placeres for varmt; opbevar det f.eks. ikke i en varm bil om vinteren. Hvis batteriet bliver overophedet, er der også risiko for brand.
Læs mere om, hvordan du vedligeholder dit batteri, og hvad du skal tænke på, når du opbevarer din elcykel.
Læs mere om det
Tips til kørsel
Når man først har fået styr på det, er det sjovt at køre på en offroad-cykel, men det kræver en del færdigheder og viden. Her er nogle tips undervejs:
Brug de rigtige gear - Lær at bruge dine gear effektivt til at håndtere forskellige typer terræn. Lave gear er gode til stigninger, mens høje gear giver mere fart på flad vej.
Træn din balance - En stor del af din succes som mountainbiker er baseret på din balance og kontrol. Det handler om at øve sig og teste sig selv i lettere og mere teknisk terræn.
Sørg for, at dit batteri holder hele vejen - Du har ikke lyst til at befinde dig langt hjemmefra med ti stigninger foran dig, når dit batteri løber tør. Hold øje med batteriniveauet, og planlæg din rute under hensyntagen til terrænets sværhedsgrad og længde, så du undgår uønskede overraskelser.
Vi håber, at du har fået nogle nyttige oplysninger og tips fra denne guide, og at du får en rigtig god offroad-tur på din elcykel.
Kom så af sted og nyd det!